Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 24.11.2009
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Raluca Dumitriu, Adrian Popescu
Titlul articolului: Marko Bela a semnat cu PNL, aşteptând răsplata de la PSD. Radicalii maghiari aşteaptă să vadă
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.gandul.info/politica/marko-bela-a-semnat-cu-pnl-asteptand-rasplata-de-la-psd-radicalii-maghiari-asteapta-sa-vada-care-ofera-mai-multa-autonomie-513072


Protocolul presupune participarea comună PNL-UDMR în Guvernul Iohannis

UDMR s-a hotărât mai repede decât în alte ocazii electorale cu cine vrea să ajungă la guvernare. Forurile de conducere ale Uniunii au decis, ieri, doar după câteva telefoane cu liderii liberali, că doresc o colaborare cu aceştia pentru formarea unui Guvern PSD-PNL, condus de Klaus Iohannis. Marko Bela şi Crin Antonescu au semnat apoi un protocol de şapte puncte prin care se angajează să acţioneze împreună pentru "asigurarea unei guvernări stabile, susţinute de o majoritate parlamentară transparentă, susţinerea unui candidat la funcţia de preşedinte care să garanteze o bună colaborare între instituţiile statului şi pentru susţinerea desemnării lui Klaus Iohannis în funcţia de prim-ministru". Liderii Uniunii au avut grijă ca ultimul paragraf al documentului să prevadă explicit că PNL şi UDMR "vor participa împreună la formarea noului Guvern". Întrebat de jurnalişti cum va explica electoratului maghiar susţinerea lui Mircea Geoană, după ce PSD nu a acceptat intrarea Uniunii la guvernare în iarna lui 2008, Marko a declarat că UDMR are atât un trecut negativ, cât şi pozitiv cu toate formaţiunile parlamentare, excepţie făcând relaţia cu PNL.

Radicalii maghiari mai aşteaptă

Ralierea UDMR la coaliţia pro-Geoană, alături de PSD şi PNL, nu reprezintă, în opinia liderului Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, decât o nouă dovadă a "prostituţiei politice practicate de 16 ani de Marko Bela şi ai lui". Ceea ce, susţine Szasz, explică şi faptul că nu puţini dintre maghiarii din Secuime au preferat să-l voteze nu pe Kelemen Hunor, ci pe Traian Băsescu, deşi acesta din urmă s-a opus public în mai multe rânduri autonomiei teritorial-etnice a aşa-zisului Ţinut Secuiesc. Szasz Jeno nu a ezitat să îi provoace pe cei doi finalişti la o adevărată licitaţie, botezată "dialog şi negociere". "În mod normal, noi, ca partid de dreapta ar trebui să susţinem în turul doi un candidat de dreapta, adică pe Traian Băsescu. Dar asta în mod teoretic şi în nici un caz în mod necondiţionat, pentru că nu excludem deloc dialogul şi cu Mircea Geoană, vom vedea care dintre ei oferă mai multă autonomie Ţinutului Secuiesc", a declarat, pentru Gândul, fostul edil din Odorheiu Secuiesc.

"Mâine le vom trimite şi invitaţii scrise şi îi aşteptăm să vină aici pentru dialog şi negociere, ca să-i convingem că autonomia Ţinutului Secuiesc, aşa cum o vedem noi, reprezintă cea mai bună soluţie de descentralizare în România. Iar în funcţie de rezultatele întâlnirilor, vom vedea ce recomandare vom face pentru turul doi, lucru care e valabil şi pentru cazul că nu vine niciunul dintre ei", a mai precizat Szasz Jeno. Întrebat ce va face în cazul în care oferta de autonomie a lui Geoană ar fi superioară celei a lui Băsescu, acesta a mai adăugat cum că "Mai întâi să-l vedem pe domnu' Geoană aici, unde nu a prea călcat, spre deosebire de domnu' Băsescu, care a venit mult mai des în Secuime, să stăm de vorbă cu el şi apoi, dacă dă mai mult, o să vedem!"

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.